Knogleskørhed (Osteoporose) kan behandles og forebygges gennem kost, medicin og træning. Sidstnævnte har vi i Aarhus Rygklinik god erfaring med at hjælpe med.
Du vil blive grundigt undersøgt af vores fysioterapeut, som vil lave et individuelt program målrettet knogleskørhed.
Der vil også være mulighed for at træne med ligesindede på hold vejledt af en fysioterapeut.
Herunder kan du læse mere om knogleskørhed.
Tidligt i livet opbygger vi vores grundlæggende knoglemasse, som følger os igennem livet. Vægtbærende motion og sund variende kost er vigtige elementer i at opbygge vores knoglemasse til senere i livet.
I midten og sidst i livet er der flere ting du kan gøre for at undgå tab af knoglemasse. Retningslinjerne på området anbefaler 6 elementer.
1) Spis sundt
2) Tag evt. kosttilskud (I tvivl spørg egen læge)
3) Vær fysisk aktiv (Få lavet et program ved fysioterapeuten)
4) Forebyg fald
5) Hold op med at ryge
6) Drik mindre alkohol
Diagnostik /Second opinion
Prognose og information
Behandlingsplan
Træningsprogram
Holdtræning
Forebyggelse
Vores skelet er i konstant forandring. Knoglerne nedbrydes og opbygges afhængig af, hvordan man belaster kroppen, calcium indtag, sygdomstilstande og hormonforhold.
Knogleskørhed opstår, når kroppen ikke kan lave ny knogle, eller at den nedbryder mere knogle end den opbygger. Resultatet bliver en svækket knoglestruktur, hvor man er i større risiko for brud. (Se billede)
Ny forskning har vist, at man ikke skal være nervøs for at bruge kroppen, selvom man har knogleskørhed. Træning og aktivitet er tværtimod en stor del af behandlingen for knogleskørhed.
Ønsker du en uforpligtigende samtale om din tilstand, så book en 10 min´s gratis samtale med fysioterapeut Mathias Holmquist.
Rammer oftest ryg, håndled eller hofter
af alle kvinder rammes af knogleskørhed
D vitamin er vigtige til forebyggelse
er en betydelig risikofaktor for knogleskørhed